сряда, 21 ноември 2012 г.

Честит ден на християнското семейство !

На 21 ноември  Християнската църква чества Въвеждане на пресвета Богородица в храма (Въведение Богородично или само Въведение). Това е един от дванадесетте велики християнски празници, отбелязван и от православието, и от католицизма.


 Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.
Семейното ходене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.
По времето на Въведение Богородично народът ни гадае какво ще е то през цялата следваща година.Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

На този ден трябва да се замислим за нашето семейство - за ценностите, за възпитанието, за толерантността, за компромиса, за добротата. Да се замислим за това как възпитаваме децата си, какво им даваме? Трябва да ги учим че семейството е свято,че е то е една много важна част от неговия живот. В него децата трябва да бъдат щастливи, прегръщани, обичани, да се радват на времето прекарано с нас родителите.А от нас те трябва да научат бъдат добри,да умеят да прощават,да бъдат отговорни,да обичат и да се усмихват. :)
Усмихвайте се един на друг,обичайте се и не забравяйте да си го казвате и показвате! :)


2 коментара: