четвъртък, 29 декември 2011 г.

Честита Коледа :))

...със закъснение :)) И все пак надявам се да е била изпълнена с много смях и топлина в сърцата :))
Нашата беше спокойна,усмихната и топла.Ех жалко че отмина..но това не означава че коледния дух не витае из къщи още :)) Тази година моята задачка беше единствено да омеся питка..и не съжалявам защото открих страхотната рецепта.
Какво е Коледа без питката с късмет,аз направих една страхотна питка.Рецептата намерих бг-мама.И въпреки че нямах сито питката стана чудесно.Лесна е,така че опитайте.И на следващия ден е също много вкусна :))



Болярска питка

1/2 ч.ч. олио
около 1кг. брашно
4 бр. яйца; 1с.л. сол
1с.л. захар
1 пакет суха мая
400мл. хладка вода
1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко
100гр, препържено масло.


 Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
 Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
 Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Тук вече можете да я оформите както искате.Аз навих на руло корите(както са наредени една в/у друга) и го разрязах на охльовчета.Които подредих в тавата със завитото на горе.Варианта в бг-мама е - завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с  мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30 мин. , като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.
Нямам снимка как изглежда разчупена..защото не остана :)) Няма да съжалявате опитайте я :))

Коледа без подаръци от добрия старец не може :) За който е бил послушен,а Мишко е бил много,много послушен :) Получи така желания бадъъ - багер :) И още куп подаръци,и е най-щастлив ;))


Няма коментари:

Публикуване на коментар