петък, 23 декември 2011 г.

Завъртяна питка :)

Тези дни ми се прииска да направя тутманик..и рецепти в нета колкото искаш.Лесен,бърз,с прясно мляко,от готово тесто...много.Докато си ровех попаднах в сайта - Гответе с мен на рецептата на vens.Завъртяна питка,която е със сиренце и е като тутманик..особено ако сложите повечко сиренце :))Но не я правете ако сте гладни и не ви се чака,защото има две втасвания.Но си заслужава чакането-ухае невероятно,мекичка,пухкава...ммммм топи се в устата(както обичам напоследък да казвам ) и е много красива.Линка по горе ще видите и подробно обяснение за приготвянето и замесването.Аз ще ви покажа моя краен резултат,преди опичане и след :))

Ето и рецептата :

Продукти :
400 гр.кисело мляко (1 кофичка )
2 яйца
40 гр.мая за хляб (1 кубче )
1 / 2 к.л. сода за хляб
5 с.л.олио
по-малко от 1 с.л.сол
1 ч.л.захар
около 1 кг брашно (или толкова , че да се получи средно меко тесто )

От изброените продукти се омесва тесто по стандартния начин.Оставя се да втаса докато удвои обема си.(аз нямах време и сложих да втасва във фурната на 40градуса).Тестото се разделя на четири части.Всяка една от тях се разточва на дебела кора.Разточва се първата кора , отгоре се намазва с краве масло  , маргарин или олио и се поръсва със сирене..Разточва се втората и се слага върху първата.Така до четвъртата , като тя не се маже с мазнина и не се поръсва със сирене.Режат се ленти-около 6 бр.Хващат се двата им края и се усукват.Подреждат се в намазана  тава.Оставя се отново да втаса(отново сложих във фурната).Пече се при температура 160 -180 градуса в предварително загрята фурна. Ако искате може малко преди да се извади да поръсите с настърган кашкавал.(аз забравих :)) )




Запрятайте ръкави и бон апетит :)) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар