сряда, 15 декември 2010 г.

Рецептата :)

...за меденките..хихи забравих да я споделя..аз хубаво сложих снимки,описах как се чувствах докато ги пекох..а рецептата кой да се сети : )) Ето я и нея:

Меденки

2 яйца
1 ч.ч захар (може да е малко по-малко за сметка на меда, може да смеси бяла и кафява,кафявата захар дава много хубав цвят на меденките и приятен карамелов вкус и аромат)
1 к.ч мед (може да е малко повече за сметка на захарта)
1 ч.ч. олио
1 ванилия
1 канела
1 ч.л сода хлебна
брашно колкото поеме

Меда и захарта ги разтопявам на котлона , докато станат в гладка консистенция, добавям канелата и ванилията. Премествам в съда в който, ще замесвам. добавям яйцата едно по едно, после олиото през цялото време бъркам докато стане гладко и пенесто, слагам и содата. Постепенно добавям брашното и бъркам докато не стане трудно за бъркане. После остава съвсем малко до финиша. Доомесвам добавяйки по мъничко брашно, докато спре да лепне. Трябва да стане меко, лъскаво тесто, с което много приятно се работи. Ползвайте само домашен мед! иначе има опасност въобще да не ви омекнат заради по-голямото съдържание на глюкоза в купешкия 
Рецептата е безгрешна! Ако нямате време сега, може и няколко дни преди Коледа да се слепят а мармалад. Пекат се при умерена температура,пекат се няколко минути докато краичетата им порозовеят.Иначе като изстинат ще станат много твърди.Дори може да ги извадите докато са още меки от горе. Слагат се в метална или пластмасова кутия.А с резен ябълка омекват чудесно няколко дена преди Коледа. Така, че ако нямате време да правите сега. 2-3 дни преди това ще са достатъчни. Но неслепени няма да омекнат толкова бързо, затова наистина сега му е времето да се правят.
(рецептата е от готварския форум на бг мама)


 Приятен апетит : )

2 коментара: