вторник, 27 март 2012 г.

Ябълков пай

Колко е прекрасно когато слънчо се усмихва нали? Някак и душата ти почва да пее,имаш желание за всичко..е почти всичко..ако не те е оборила пролетната умора.И все пак човек сякаш със зимните дрехи сваля и сивотата в душата си. :)Усмихнато ми е и ми е творческо(най-после) :))
Отдавна не бях правила нещо сладичко и реших да спретна.И тъй като имаме доста ябълки е повече от ясно че трябваше да е нещо ябълково.Имах една прекрасна рецепта..но тя си замина.Не успях да намеря такава(за което съжалявам,беше страхотна рецепта),затова пък открих не по-малко ароматна. :)) Не зная на кого е и от къде е,но благодаря. :))Получи се много пухкав,ароматен,и топящ се в устата пай..мммм. :))


Ябълков пай

3-4 ябълки
3 яйца
3 с.л. хладка вода
1 и 1/2 ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1ч.л канела (може и карамфил)
орехи
краве масло за намазване на тавата

Ябълките се обелват и се нарязват на малки кубчета.Яйцата се разбиват със захарта до побеляване,след което се добавя и водата и се разбива.Слага се брашното лъжица по лъжица, предварително пресято с бакпулвера и ароматите.Сместа се изсипва в тавичка,обилно намазана с краве масло.Отгоре се поръсва с орехите(аз не обичам и не сложих). Слага се в студена фурна,и се пуска на 180-200C.Първите 15 мин. фурната не се отваря,после тавата се покрива с фолио, за да не прегори. Проверява се за готовност с клечка.Последните 5-10 мин.се маха фолиото за да се позапече и от горе.
Оставяте да изстине и с айран или купа кисело мляко се наслаждавате на аромат и вкус. :))


Прекрасна седмица ви желая ;)))

Няма коментари:

Публикуване на коментар