петък, 1 юни 2012 г.

Ден на детето :))

Честит празник на всички малки и големи деца !!! Бъдете здрави, весели и много усмихнати! Винаги носете детството в сърцата си !!! (*^-^*)
Честит празник и на моето прекрасно мишленце,пожелавам му да расте здрав и много усмихнат! Обичам те мило дете !
 
Днес не е просто празник на детето,днес е международният ден за защита на детето.Ето и историята на празника.
Международният ден на детето се чества на 1 юни в почти всички страни по света. Основите на празника са положени на Световната конференция по въпросите на детското здраве, свикана в Женева през 1925 г. На 1 юни 1949 г. е учреден Международен ден за защита на децата. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.


На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от раса, народност, вяра или каквито и да е други фактори. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.


През септември 2001г. на специалната сесия на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, посветена на въпросите за защита правата на децата, УНИЦЕФ представят тъжната реалност. Повече от половината деца в света са подложени на всекидневно физическо и психическо домашно насилие, всяко десето дете става жертва на агресивно поведение от страна на възрастните, а в слабо развитите държави детският живот е застрашен още от глад, войни и болести, включително СПИН.


Освен 1 юни ООН е обявила и други международни дни, свързани с живота и бъдещето на децата. 4 юни е Международен ден на невинните детски жертви на агресия. През същия месец се отбелязват още Международният ден за премахване на детския труд и Денят на африканското дете. Има и Международен ден на изгубените деца (през август), Световен ден на децата (първия понеделник на октомври), Ден на нероденото дете и др.


Много страни по света отбелязват 1 юни, но имат и национален детски празник. У нас Денят на детето е отбелязан за пръв път през 1927 г., във втората неделя след Великден (Неделя на мироносците). Празникът е замислен и обявен от Съюза за закрила на децата в България. Той се е ръководел от Върховен комитет с председател софийския митрополит Стефан. В манастирите са се създавали хиляди трапезарии и детски лагери.


Човечеството трябва да даде на детето всичко, което има най-добро, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:


1. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно телесно и душевно.


2. Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.


3. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.


4. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.


5. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя."


Тази декларация е началото на дейността по закрилата на децата. България е приета за член на Международния съюз за закрилата на децата на 13 апр. 1925 г.


За първи път Денят на детето се чества официално международно през 1950 г. в 51 страни по света, а е учреден през 1949 г. с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените. 
 
 И не забравяйте че децата ни имат нужда от нашето внимание не само днес.Но пък защо днешния ден да не го почустват наистина като свой голям,шарен,балонен,много усмихнат,изпълнен със много смях празник !!! И все пак показвайте им всеки ден,всяка една минута че те са важни за вас,че ги обичате такива каквито са,и ги оставете да бъдат себе си а не огледало на вашите мечти и желания !!! 
Весел празник !!! 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар