четвъртък, 10 март 2011 г.

Милинки

Една от дружките Кикито ми даде страхотна рецепта за милинки...страхотна ама наистина.Топят се в устата,ароматни,меки..мммм :)) От както ми я сподели всяка седмица хапваме по два пъти милинки за вечеря,толкова са пристрастяващи :)) Непременно ги опитайте,открила съм и други рецепти които ще пробвам...но до тогава ви предлагам тази вкусноватичка рецепта.И не забравяйте хапнете ли веднъж няма спиранка : ))



Милинки
  • около 500 г брашно
  • около 150 г сирене(аз слагам на око колкото ми е сладко : ) )
  • 200 мл хладка вода
  • 42 г прясна мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 200 г масло (аз слагам от малките пакетчета-125гр, около пакет и половина)
  • 1 с.л. олио
  • галета
Маята се оставя да бухне около 10-на минути, разбита с 1 с.л. вода заедно със захарта и солта. След като е готова маята се изсипва в по дълбок съд,заедно със 200мл. хладка вода,олиото и брашното.Прибавяме го постепенно докато се получи меко тесто, което да не залепва. Оставя се да втаса около 20-30 минути, покрито с кърпа на топло място. След като престои, се оформят топчета с големината на орех (понякога ги правя и по-големи). Всяко топче се потапя в предварително разтопеното масло. Топчетата се редят в поръсена с галета тава (само с галета без мазнина) на разстояние едно от друго(около1-2 пръста). Заливат се с останалото масло, поръсват се с галета и между топчетата се натрошава сиренето. Пече се в загрята на 200-220 С фурна около 30-40 минути.(в зависимост от самата фурната)

Приятен апетит !!!

2 коментара:

  1. Ммм обожавам милинки :), а и след това описание и тази примамваща снимка определено ще пробвам рецептата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. благодаря ти Васи :)надявам се да ти харесат,и да споделиш :)

    ОтговорИзтриване