четвъртък, 7 април 2011 г.

"Кодрит кадир"

"Кодрит кадир" е изкушаваща арабска торта с крем карамел.От кога и се каня,но все си казвах хайде утре,утре...е наканих и се. Много лесна за приготвяне и много много вкусна.В оригиналната рецепта се приготвя със сухо мляко, но същия вкус се получава и с прясно. Първия ми опит не се получи отлично,но пък след бързата закуска на Е. и парченце за мен,остана половината.Ииии не мисля че изобщо утре ще има помен от нея.





Торта "Кодрит Кадир"

за форма 20-22см и 8см висока:
за карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
1 ванилия

за кекса:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 ч.л. бакпулвер
100 г брашно
2 ч. л какао

За карамела разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко.
За кекса разбиваме яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
Карамелизираме 5с.л. захар във формата за тортата.Добавяме сместа за карамела.След това точно в центъра на формата изливаме кексовата смес.(тази стъпка е много важна-трябва да е точно в центъра :) )Сложете формата в тава с 2см. гореща вода. Печем на водна баня около 50 мин на 180С. Оставете с водната баня в хладилника за една нощ.На следващия ден обърнете в поднос. Ииии нападатеееее
Приятен апетит !!

Няма коментари:

Публикуване на коментар