сряда, 22 февруари 2012 г.

И всичко пак е вечно

Голямото е в малките ни дни,
понякога съвсем обикновени.
Една тревичка, спряла отстрани,
улавя думите като антена.

Една калинка с шарени крила,
застанала на белия прозорец,
донася от далечните поля
забравения дъх на прясна оран.

Едно покрито кладенче със лист,
намерено сред камъните тежки,
подсказва, че живота пак е чист,
макар понякога да правим грешки.

Една светулка, влязла у дома,
от мислите за мрака ни спасява.
Една пътека, слязла под земя,
усещането за смъртта създава.

И всичко пак е вечно. Под звезди,
застанал прав, един човек се смее :
едно дърво на хълма посади
и векове в листата му живее.

                                   Евтим Евтимов
 

петък, 3 февруари 2012 г.

Аромат на лято посред зима :))

Ще ви покажа много бърз и вкусен сладкиш,за тези които обичат реването.Нещо подобно на него е,или поне аз така го оприличавам.Но е вкусен,и ароматен сладкиш.Не помня от къде намерих рецептата,някъде из и-нет пространството мисля беше.




Бърз сладкиш с компот от кайсии

1 компот от кайсии (може и от праскови)
3 бр.яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия (аз не сложих)
2-3 с.л. масло

Предварително си подгответе плодовете от компота.Трябва да ги извадите от буркана и сока от тях трябва да се е отцедил.
Разбивате яйцата и захарта, добавяте брашното и се разбива до получаването на гладка смес. Може да добавите и една ванилия.След това взимате средна по размер тавичка, която разтопявате маслото и намаслявате добре, включително и стените.  Нареждате плодовете от компота на дъното на тавичката и заливате със сместа за сладкиша. Печете в умерена до силна фурна.
След като сладкиша е готов, вадите от фурната и го обръщате.След което го заливате със сока от компота.Някой го заливат докато е горещ ,други като поизстине. Поливате докато сладкиша се напои със всичкия сок.


Идеален е за следобедното кафе :)) Приятен апетит :))